Karácsony?

Karácsony – ha meghalljuk ezt a kifejezést, egyből a karácsonyfára, karácsonyi ételeinkre, kivilágított villanyoszlopokra, és plázákra gondolunk, de ne hagyjuk ki a karácsonyi miséket sem! De vajon más országokban is úgy ünneplik a karácsonyt, mint mi? Ennek jártam utána tüzetesebben.

Először is nézzük meg, hogy miért ilyenkor ünnepeljük a karácsonyt! Egyrészt a hagyomány szerint ekkor született Jézus Krisztus, és mert ilyenkor van a téli napforduló, ami abban az időben a Római Birodalomban nagy ünnep volt. Azért esett december 25. napjára a választás, mert a frissen megtért Constantinus császár úgy gondolta, hogy így könnyebben elterjesztheti a keresztény hitet a birodalomban. Na, de hogyan kapcsolódik ez az aktuális témánkhoz? Úgy, hogy ezután minden nép elkezdte az ünneplési szokásokat kicsit a saját hagyományival is ötvözni. Példa erre, hogy sokáig a karácsonyfa feldíszítése sem volt általános jelenség.

A sajátunkon kívül a legismertebb kultúra számunkra az amerikai és brit szokások világa.

Kezdjük Amerikával! Az Egyesült Államokban már november negyedikével, azaz a Hálaadás ünnepével megkezdődnek az előkészületek. A tengerentúlon ilyenkor már fel is díszítik a karácsonyfát, úgyhogy december 25-éig már csak a házaikat csinosítják. Hozzájuk karácsony napjának reggelén érkezik a Mikulás, vagy ahogy ők hívják, Santa Claus. A családok estére összegyűlnek, és elfogyasztják az ünnepi vacsorát, ami töltött pulykából és a hozzá illő köretből áll. Vacsora után a legtöbb amerikai elmegy éjféli misére.

Most pedig jöjjenek az amerikai kultúra alapját adó, Brit-szigetek ünnepi szokásai! Az ő karácsonyukat, ahogy a többi ünnepüket is, rengeteg tradíció övezi. Őket sem kerüli el a Mikulás: a kéményen lemászva, a kandallóra akasztott zoknikba rejti az ajándékokat. Szerintem a britek karácsonyi vacsorája a legizgalmasabb dolog. A vacsora, talán egyeseknek a nap fénypontja, az úgynevezett christmas pudding. Ezt a tradicionális desszertet karácsony előtt öt héttel kezdik el készíteni. De ha netalántán nem fogyna el a vacsorán, nem fog megromolni a benne található rengeteg alkoholtól.

Na de mi újság a Mikulás hazájában? Finnországban a Télapó nem fárasztja magát a kéményen való bemászással, hanem egyenesen bekopog a házakba, és megérdeklődi, hogy lakik-e ott jó gyerek. Ki gondolta volna: természetesen mindenhol csupa jó gyerek lakik, akik megkapják az ajándékaikat. A Mikulás Rovaniemiben él, és itt válogatja szét a leveleket, amiket a gyerekek írnak neki világszerte. De nehogy azt higgyük, hogy a finnek kevésbé keresztények lennének mint mi! Ők sem hagyják ki a misét, ahol imádkoznak elhunyt szeretteikért.

Eddig egészen a miénkhez hasonló ünneplési szokásokat ismertünk meg, úgyhogy most következzen néhány szinte extrémnek mondható hagyomány! Ehhez előbb látogassunk el Ausztráliába, ahol karácsonykor tombol a meleg. A Mikulást ők kicsit más ruhában láthatják mint mi. Miután reggel a Télapó rövid ujjú ingben és bermudanadrágban meghozta az ajándékokat, a családok kiülnek a tengerpartra piknikezni.

Zárásul ismerjük meg a venezuelaiak érdekes karácsonyi misére járós szokását. Karácsony napján a főváros utcáit lezárják az autósok elől, hogy a hívek görkorcsolyával érkezhessenek meg a misére.

Most már kicsit többet tudunk a karácsonyról, és a különböző nemzetiségű embertársaink szokásairól. Remélem, sikerült új információkhoz juttatnom titeket, és felkeltettem az érdeklődéseteket a téma iránt!

Írta: Dézsi Csaba