Karácsonyfa, Őrség és zserbó-így telt Igazgatónőnk karácsonya

Az ünnepek elmúltával Igazgatónőnket kérdeztük karácsonyi szokásairól.

Hogyan zajlott a Tanárnő gyerekkorában egy szokásos Szenteste?

A mi családunkban egy nagyon komoly koreográfia szerint zajlott a karácsony. Heten éltünk együtt a nagyszüleimmel, a szüleimmel és a két testvéremmel.

24-én, ebéd után fölkerekedtünk a testvéreimmel és apukám elvitt minket egy távoli rokonhoz, akinél a délutánt töltöttük. Ő egyedül élt, se TV-je, se rádiója nem volt. Ezek a délutánok az örökkévalóságnál is hosszabbnak tűntek. Beszélgettünk, kártyáztunk és olvastunk. Amikor besötétedett és már nem bírtunk magunkkal, akkor megérkezett apukám.
Autója nem túl sok mindenkinek volt, ahogy nekünk sem. A város egyik végében laktunk mi, ez a távoli rokon pedig a másik végében, ezért egy bő fél óra gyaloglás volt mire hazaértünk. Ennek is megvolt a varázsa, mert végig kellett menni a városon és a főtéren, ahol a házak ablakán benézve, már láttuk a felállított fákat. Akkoriban még nem égősorokat raktak a karácsonyfára, hanem igazi gyertyákat. Ez a karácsonyi séta segített abban, hogy a szívünkbe is beköltözzön az ünnep. Amikor hazaértünk a nagymamánk nem a nappaliba terelt be minket, hanem a konyhába. Mi már igazán feszültek voltunk, aztán 8-9 óra körül végre csöngetett az angyal és kinyílt az ajtó. Ott állt a nagyszoba végében a négy méteres karácsonyfa az ajándékokkal alatta. Megérte ez a hosszú várakozás. Természetesen énekeltünk is, de minket nyilván a meglepetések érdekeltek legjobban. Ezek után éjféli misére, másnap pedig karácsonyi misére mentünk.
Ez olyan mélyen belénk ivódott, hogy amikor aztán szülők lettünk, pontosan e szerint a koreográfia szerint szerveztük mi is a karácsonyt.

Hogyan használták ki a megtoldott téli szünetet?

Sokat pihentünk. A férjemmel karácsony után mindig elmegyünk az őrségi házunkba, ahol szilveszterezni is szoktunk. Ez azt jelenti, hogy több mint egy hetet ott töltünk a barátainkkal, sokat társasjátékozunk, beszélgetünk és kirándulunk.

Mik a kedvenc karácsonyi ételei?

Gyerekkoromban nem volt alkalmunk halat enni, majd mikor saját családom lett, bevezettük a halvacsorát, amit a gyerekeink halrudacskákkal pótoltak. Anyukám pedig szenzációs szakácsnő, az ő receptjeit sütik ma a lányaim: bejglit, mézes krémest, zserbót és pogácsát. Ezeken kívül nem maradhat ki a kocsonya sem.

Melyiket szereti jobban, a szűk családos, nagycsaládos, vagy baráti társasággal töltött karácsonyi ünneplést?

Az egészen szűk családosat csak a Covid alatt tapasztalhattuk meg, és még a felnőtt gyerekeim is hiányolták a nagy társaságot. A nagycsaládos karácsony minden évben meg van tartva, ahogy a barátainkkal is szoktunk ünnepelni. Tudom, hogy sokan kimerítőnek tartják, hogy ilyenkor az emberek egyik vendégségből szédülnek a másikba, de emellett annyi pozitív dolgot hoz magával, hogy én egyiket sem hagynám ki.

Írta: Bátori Lilla és Simai Emma